تهیه کننده:مبلغین مدرسه علمیه الزهرا(س)گرگان
آيات و سوره هاى قرآن كريم به دو بخش مكى و مدنى تقسيم گرديده اند. دليل اين تقسيم، فوايد و ثمراتى بوده كه بر آن مرتبت می شده است. اينك به برخى از آنها اشاره می كنيم.
1ـ شناخت سير دعوت و رسالت پيامبر و نحوه تبيين و تشريع احكام و قوانين در قرآن.
2ـ فوايدى كه از جهت تقييد و يا تخصيص مطلقات و عمومات قرآنى با شناخت تقديم و تاخير آيات و سوره ها و نيز احياناً تشخيص آيات ناسخ از منسوخ حاصل می شود.
3ـ آگاهى بر يكى از ابعاد اعجاز قرآن و تحريف ناپذيرى آن، كه از راه تأمل و تدبر در سوره هاى مكى و مدنى به دست می آيد. توضيح اينكه، سوره هاى مكى غالباً سوره هايى كوچك و با آياتى كوتاه و موزونند، برخلاف سوره هاى مدنى. اين ويژگی ها در آغاز نزول قرآن از طرفى اعجاز قرآن در ناحيه تحدى و از سوى ديگر تحريف ناپذيرى آن را به جهت سهولت در فراگيرى و حفظ نمايان می سازد.
اين فوايد سبب گشته است تا بسيارى تأكيد نمايند كه ورود در تفسير و فهم آيات قرآن بدون اطلاع از سوره هاى مكى و مدنى امكان پذير نيست.
ضابطه تقسیم سوره ها به مکی و مدنی
در تفكيك آيات و سوره هاى مكى از مدنى، سه معيار و ضابطه ذكر شده است:
1ـ ضابطه زمانی
2ـ ضابطه مكانى
3ـ ضابطه خطابى
1ـ ضابطه زمانى:
در اين معيار، هجرت پيامبراكرم 6 ملاك قرار گرفته است. هر آيه و سوره اى كه قبل از هجرت و يا در بین هجرت قبل از رسيدن به مدينه نازل شده باشد، مكى و آنچه پس از هجرت نازل گرديده - اگرچه در مكه نازل شده باشد - مدنى است.
2ـ ضابطه مكانى:
در اين معيار، مكان نزول آيه تعيين کننده ی مكى يا مدنى بودن آن است. هرچه در مكه و اطراف آن نازل شده باشد، مكى و هرچه در مدينه و اطراف آن نازل شده باشد، مدنى است. بر اين اساس، آيات و سوره هایی كه نه در مكه و نه در مدينه نازل شده باشند، نه مكی اند و نه مدنى. 3ـ ضابطه خطابى:
آيات و سوره هایی كه خطاب به مردم مكه است، يعنى در آنها خطاب «يا ايها الناس» به كار رفته، مكى و آيات و سوره هایی كه خطاب به مردم مدينه است، يعنى در آنها خطاب «يا ايها الذين آمنوا» به كار رفته، مدنى هستند(ابن مسعود). مشهور در ميان مفسران، انتخاب ضابطه اول در تفكيك بين سوره هاى مكى و مدنى است. (الاتقان، ج 1، ص 26)
ويژگی هاى سوره هاى مكى و مدنى:
به طور كلى، با تدبر در محتواى آيات و سوره هاى قرآن و مقايسه ميان آيات، می توان براى هر يك از آيات و سوره هاى مكى يا مدنى، ويژگیهايى را برشمرد. اين ويژگی ها گرچه نمی توانند كليت داشته باشند، اما راهنماى خوبى براى تشخيص مكى و مدنى بودن آيهها و سوره ها هستند.
ويژگیهايى كه غالباً در سوره هاى مكى وجود دارند، عبارتند از:
1ـ دعوت به اصول عقايد: مثل ايمان به خدا و روز قيامت و تصوير نمودن صحنه هاى حساب و حالات بهشتيان و دوزخيان.
2ـ كوچكى سوره ها و كوتاهى و موزون بودن آيه ها و ايجاز در خطابات.
3ـ مجادله با مشركان و ابطال عقايد آنها
4ـ كثرت قسم به خداوند، روز قيامت، قرآن و جزء اينها. در سوره هاى مكى نزديك به سى سوگند وجود دارد، در حالى كه در سوره هاى مدنى تنها در دو مورد ادات قسم به كار رفته است.
5ـ كثرت قصص انبيا و امت هاى پيشين و داستان حضرت آدم و ابليس.
6ـ كثرت استعمال يا ايها الناس و کمی استعمال يا ايها الذين آمنوا (الموجز علوم القرآن، ص 143).
7ـ آيه ها و سوره هاى مكى پرحرارت، تند و با شدت لحن هستند و تجانس صوتى در آيات وجود دارد.
8ـ دعوت به ارزش هاى دينى و اخلاق متعالى: همانند محبت، اخلاص، احترام به غير، اكرام به همسايه، نيكى به والدين و مبارزه با عادات زشت اخلاقى، مانند قتل و خونريزى و خوردن مال يتيم و ضمناً هر سوره اى كه حروف مقطعه در آغاز آن باشد (به جز بقره و آل عمران) مكى است.
ويژگى هايى كه غالباً در سوره هاى مدنى وجود دارد، بدين قرار است:
1ـ طولانى بودن سوره ها و آيات.
2ـ مجادله با اهل كتاب
3ـ رويارويى با منافقان
4ـ كثرت ذكر جهاد و اذن به جهاد و احكام آن
5ـ تشريح احكام حدود، فرايض، حقوق، ارث، قوانين سياسى و اقتصادى و معاهدات
6ـ تفصيل ادله و براهين بر حقايق دينى. (موجز علوم القرآن، ص 144).
منابع:
1 - الاتقان فی علوم القرآن؛ جلال الدین عبدالرحمن ابوبکر سیوطی، دمشق، بیروت، دارابن کثیر.
2 - درسنامه علوم قرآنی سطح ٢، نویسنده: جوان آراسته، حسین، ناشر :بوستان کتاب (انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم)
3 - موجز علوم القرآن: داود العطار. تهران، مؤسسة قرآن الكريم، 1403ق
موضوعات: باقرآن, علوم قرآنی
[جمعه 1392-05-04] [ 01:11:00 ب.ظ ]