استاد حجه الاسلام والمسلمین سیدمجتبی نورمفیدی عضوهیات امنای مدرسه علمیه الزهرا(س)گرگان در  کلاس درس با تاسی از اساتید خود نکات اخلاقی را متذکر می شدند.

رسول گرامی اسلام (صلی الله عليه و آله و سلم) مي­فرمايند: «اطلب لأخيک عذراً فإن لم تجد له عذراً فالتمس له عذراً». [1]

برای برادر­تان هميشه عذری طلب بکنيد؛ برای کارها و گفته­های ديگران هميشه عذر طلب بکنيد يعنی اگر حرفی از ديگران مي­شنويد، اگر عملی از ديگران مي­بينيد که اين حرف يا عمل با آنچه که شما گمان مي­کنيد سازگاری ندارد مثلاً قرار بوده که کاری را انجام بدهد انجام نداده، سخنی بايد مي­گفته که نگفته، يا سخنی نبايد مي­گفته که گفته؛ اين را فوراً حمل بر فعل و نيت و عمل سوء نکنيد. سوء ظن نداشته باشيد بد بين نباشيد به ديگران. در درجه اول دنبال عذر برای آن اشتباه و خطای او باشيد اگر هم حقيقتاً عذر پيدا نکرديد، «فالتمس له عذراً» التماس عذر بکنيد و عذر بتراشيد.

فرق اينها اين است که در مرحله اول مي­گويد دقت کن و جستجو کن و حقيقتاً علت آن رفتار يا آن قول را دريابيد و عذر را بفهميد مثلاً اگر قرار بوده که بيايد و نيامده مريض شده نيامده؛ اگر هم عذر پيدا نکرديد (حقيقتاً هيچ عذری پيدا نکرديد، «فالتمس له عذراً» خودتان يک عذری برايش بتراشيد.

اين يک اصل بسيار مهمی در مناسبات بين مسلمين و برادران دينی است واقعاً اگر همين يک اصل مورد توجه قرار بگيرد بسياری از امور خود به خود حل مي­شود. حال واقعاً بايد ببينيم چقدر با اين فرمايش خودمان منطبق هستيم التماس عذر برای رفتار و قول ديگران که نداريم هيچ، عذر مسلم و قطعی آنها را هم نمي­پذيريم و فقط در صدد اين هستيم آن خطا و اشتباه را برجسته کنيم و آن نتيجه­ای که مي­خواهيم را بگيريم.

واقعاً برخی از اوقات که انسان فکر مي­کند امثال ما که با عمق اين روايات و احاديث آشنا هستيم حداقل بيشتر از مردم اينها را شنيده و ديده­ايم و نقل کرديم به گونه­ای نباشد که در مقام نقل خيلی خوب اينها را تبيين کنيم و در روی منابر اينها را بگوييم و همه را دعوت به حسن ظن و خوش بينی و حمل بر صحت کنيم، اما خودمان دقيقاً بر عکس آن عمل کنيم؛ اينها را اگر ما عمری بر روی منابر برای مردم نقل کنيم و با شرح و تفصيل و مستند به آيات و روايات، اما عمل ما به گونه­ای ديگر باشد اين نه تنها باعث روی گردانی مردم مي­شود بلکه برای خود ما وزر و وبال دارد.

اگر انسان اين مسائل را رعايت کند چقدر تأثير در روابط اجتماعی دارد. چقدر بر آرامش روحی و روانی خود ما تأثير دارد اگر ذهنش را معطوف کند به جستجوی علل و عوامل رفتار و اعمال ديگران و واقعاً به اين روايت عمل نکند، دچار بد بينی و سوء ظن مي­شود و همه عالم را عليه خودش مي­بيند و فکر مي­کند همه دست به يکی کرده­اند (تکوين و ما فيها) که او را ناديده بگيرند و آن را کنار بگذارند؛ اين آثاری مهمی دارد عمل به اين اصل اخلاقی که رسول خدا (ص) فرمودند که از جمله آثار مهم آن تحکيم روابط دوستانه و روابط اجتماعی و آرامش روانی فردی و عمومی است، تلطيف روابط بين انسان­هاست و رفع کدورت­ها و کينه­هاست، و از تشديد و تعميق روابط غير دوستانه جلوگيری مي­کند.

در هر صورت طبق اين فرمايش بايد برای رفتار و قول برادران دينی عذر طلب کنيم و اگر عذری نيافتيم بايد عذر بتراشيم و التماس عذر کنيم و اين نه فقط برای ديگران بلکه در ذهن خودمان حتی نبايد سوء ظن داشته باشيم.

 


[1] . بحار الانوار، ج75، ص197، حديث15.

موضوعات: نکات اخلاقی
[شنبه 1392-04-01] [ 02:49:00 ب.ظ ]