بیان اخلاقی سیدمجتبی نورمفیدی رءیس هیأت امنای مدرسه علمیه الزهرا(س)گرگان
روايتي است از رسول گرامي اسلام (ص) که مي فرمايند: «اکثروا ذکر الموت فما من عبدٍ اکثر ذکره الا احيا الله قلبه و هون عليه الموت». حضرت(ص) مي فرمايد: زياد به ياد مرگ باشيد به دنبال اين جمله که امر به ذکر موت مي کنند دو اثر و دو خاصيت براي کثرت ذکر موت بيان مي کنند: 1. احياء القلب و 2. راحت شدن موت
اين حکايت از اين ميکند که قلب انسان با اينکه زنده است و ميتپد ميتواند بميرد؛ مردن قلب به چيست؟ اين همه انسانها قلبشان ظاهراً زنده است و بواسطه آن زندگی ميکنند اما فی الواقع قلب مرده است قلب و دل تاريک و ظلماني، روح و جان و نفس آميخته با زشتيها دل غافل مرده است. گاهی آنقدر انسان درگير کار و امور روزمره ميشود که خدا را فراموش ميکند اما ذکر موت و مرگ، قلب را بيدار و زنده ميکند و از پژمردگی بيرون ميآورد مثل گلی که هوای تازه به آن نرسد پژمرده ميشود و به محض اينکه هوای تازه به آن ميرسد شکوفا ميشود و طرواوت پيدا ميکند قلب و روح انسان هم همين گونه ميباشد و بايد هوای تازه به روح انسان تزريق شود و اين هوای تازه به قلب وقتی تزريق ميشود که انسان به ياد خدا باشد و از غفلت بيرون بيايد و ذکر مرگ ياد خدا را زنده ميکند و پيوندهای ناصحيح انسان را با دنيا کم رنگ ميکند.
و دوم آسان شدن مرگ است. طبق آنچه که در روايات آمده معلوم ميشود مرگ چيز سختی است؛ سکرات موت برای قليلی از مردم آسان ميشود و خيلی از مؤمنين ممکن است که هنگام مردن گرفتار اين سکرة باشند بسته به اينکه چقدر ريشه در اين دنيا دوانده باشند مثل درختی که سالها تنومند شده و ريشهاش در عمق خاک گسترده شده است. درخت با ريشه قوی در خاک به سختی از خاک بيرون ميآيد. انسانی که در امور دنيا غرق شده و تار و پود دنيا اين گونه در امور زندگی ريشه ميدواند، مردن برای او سخت است. مرگ وقتی ميباشد که اين درخت روح ميخواهد از خاک و از اين عالم کنده شود. حال اگر کسی باشد که انسان با ايمانی است و عاقبت به خير هم شده اما اين وابستگيها در او باشد اين سکرات موت موقع خروج روح از بدن برای او ايجاد ميشود.
يک شبه نميتوان اين تعلقات را قطع کرد تا موت راحتتر شود؛ طبق روايت راه اينکه مرگ آسانتر شود اين است که کمتر بگذاری ريشه در اين دنيا محکم شود و هر مقداری که انسان کمتر ريشه دواند مرگش آسانتر خواهد شد. البته از دنيا لذت ببرد و به دنيا به عنوان مزرعة الآخرة نگاه کند اما ريشه ندواند و به خاطر دنيا حق را ناحق نکند و اين قدر دنيا برايش جاذبه نداشته باشد که رفاقت و اخوت و همه اينها را ناديده بگيرد و اخلاق و ديانت را زير پا بگذارد.
اين حديث، حديث پرباری است و جای بسط و گفتگو و بحث بيشتری دارد که با اين وقت کم ما نميتوان به آن پرداخت در هر صورت احياء قلب و آسان شدن موت اينها از آثار قهری ذکر موت است .
« والحمد لله رب العالمين»
|
موضوعات: نکات اخلاقی
[یکشنبه 1392-05-20] [ 06:00:00 ب.ظ ]