ثبت اعمال در لحظات عمر | ... | |
بیان اخلاقی حجه الاسلام والمسلمین سیدمجتبی نورمفیدی رئیس هیأت امنای مدرسه علمیه الزهرا(س)گرگان
امير المؤمنين علی عليه السلام در روايتی ميفرمايند: «إِنَّ عُمُرَكَ عَدَدُ أَنْفَاسِكَ وَ عَلَيْهَا رَقِيبٌ تُحْصِيهَا.» [1]
امير المؤمنين خطاب به انسانها و بنی آدم ميفرمايد: عمر شما همان عدد نفسهای شما ميباشد و بر انفاس شما کسی گماشته شده که اين نفسها را ميشمارد. حقيقت عمر و دوران عمر يعنی همين لحظههايی که ما در آن زندگی ميکنيم. اينکه حضرت ميفرمايد عمر تو عدد نفسهای توست اين در واقع ميخواهد اشاره به يک امر مهمی بکند که اولاً نفسهای انسان و لحظات عمر انسان حساب و کتاب دارد چون ميفرمايد عمر عدد انفاس است و بر اين انفاس انسان کسی گماشته شده که آن را حساب ميکند. حال اين شمارش و احصاء اين نفسها برای اين نيست که فقط چند نفس کشيدهاي! ثم ماذا؟ بلکه اين بدين معنی است که نفسها را ميشمارد، کارها و اعمالی را که انسان در لحظات عمرش انجام ميدهد، ثبت ميشود. پس اولين نکتهای که از اين روايت فهميده ميشود اين است که لحظات عمر انسان حساب و کتاب دارد و هر نفسی که انسان ميکشد، حساب و کتاب دارد؛ حال شما حساب کنيد که در روز و هفته و ماه و سال اين لحظات چقدر است. آن وقت آيا ما اين مراقبت را داريم که راجع به لحظه، لحظهی اعمال و نيات خود دقت کنيم؟
دومين نکته اين است که به گذر عمر اشاره ميکند؛ عمر انسان يک عمر محدود است و هر شمارهای که برای اين انفاس گذاشته ميشود يعنی دارد از پيمانهی شمارش اعداد انفاس عمر کم ميشود.
پس از اين روايت استفاده ميشود که بايد قدر تک تک لحظات عمر را دانست. در روايتی از رسول خدا (ص) وارد شده که حضرت(ص) ميفرمايند: يا ابا ذر«کن علی عمرک اشح منک علی درهمک و دينارک» بر سرمايه عمرت دقت و رقبت بيشتری داشته باش تا بر درهم و دينارت. اينقدر که ما حساب اموال خود را ميکنيم، لحظات عمر که بيشتر بايد مورد حساب قرار گيرد. در هر صورت اميدواريم خداوند تبارک و تعالی اين توفيق را به ما بدهد که بتوانيم لحظههای عمرمان را هم خوب استفاده کنيم و هم مراقبت کنيم.
«والحمد لله رب العالمين»
[1] . غرر الحكم: 159، حديث 3046.
[پنجشنبه 1392-07-25] [ 10:52:00 ق.ظ ]
لینک ثابت
|