همه ما عرق می کنیم ، ولی بعضی ها مدام خیس عرق می شوند. اگر شما یکی از اینها هستید لباس خیستان گواه آن است.
تقریبا همیشه عرق کردن ناشی از گرما ، رطوبت ، تنش ، یا اضطراب است. عرق وسیله ای برای تنظیم دمای بدن است. بیشتر افرادی که زیاد عرق می کنند استعداد وراثتی به تولید زیاد این خنک کننده در برابر محرک های طبیعی دارند. این وضعیت بیماری نیست فقط غدد عرق بیش از حد فعالند. عرق از عوارض طبیعی بلوغ ، قاعدگی ، یائسگی و دیگر تغییرات هورمونی است. ورزش جسمانی ، غذاهای تند و پر ادویه ، مصرف الکل و کشیدن سیگار از علل دیگر عرق کردن بیش از حد هستند. از طرف دیگر عرق زیاد می تواند ناشی از وجود یک عفونت ، از یک سرما خوردگی ساده تا عفونت های شدید ، با تب مداوم یا متناوب باشد. بدن با عرق کردن گرمای تب را خنثی می کند. از دیگر بیماری هایی که عرق زیاد ایجاد می کند بیماری هوجکین ، سل ، پرکاری تیروئید ، بیماری قلبی ، سرطان ، سینه پهلو ، مالاریا و بیماری های کبدی و کلیوی را می توان نام برد.
درمان عرق کردن
لباس کم بپوشید.
لباس سبک ، شل بافت و ساخته شده از مواد طبیعی مثل نخ بپوشید تا عرق را جذب و تبخیر کند. پارچه های ساخته شده از مواد مصنوعی مثل ابریشم مصنوعی ، نایلن ، پولیستر عرق را جذب نکرده و ایجاد تهویه نمی کند.
ضد عرق مصرف کنید
دقت کنید ، مواد ضد بو ضد عرق نیستند. ولی ممکن است محتوی آن نیز باشند. موثرترین نوع این مواد دارای کلریدرات آلومینیم یا نمک های دیگر آلومینیم هستند که مجاری عرق را مسدود می کنند. این افشانه را به هر جای بدن می توان زد. دست ، پا ، تن ، و حتی پیشانی . انواع قوی تر ضد عرق ها غلظت بیشتری از نمک آلومینیوم دارند که فقط با تجویز پزشک فروخته می شوند.
بمالید ، نپاشید
انواع ضد عرق های مالیدنی بهتر از انواع افشانه ای آنها روی پوست را می پوشانند.قبل از استفاده خود را خوب خشک کنید ، چون وجود رطوبت روی بدن ضد عرق را رقیق کرده و اثر آن را کم می کند. اگر از محلول ضد عرق اشتفاده می کنید قبل از مصرف آن را تکان دهید ، چون ماده موثر آن ته نشین می شود.
مجاری عرق را ببندید
اخیرا روشی با استفاده از جریان ضعیف الکتریکی برای انقباض مجاری عرق و کنترل کردن مقدار آن ابداع شده است. دستگاه انجام این کار با دستور پزشک فروخته می شود و بسیار گران است.
الکل بمالید
مالیدن کمی الکل به ناحیه پر عرق بدن چند ساعت مجاری آنها را منقبض می کند. این کار فقط گاه گاهی باید انجام شود ، چون مالیدن زیاد الکل پوست را خشک کرده و موجب تحریک آن می شود.
پودر بمالید
در برخی افراد ، زدن کمی پودر بچه یا نشاسته ذرت کافی است. این کار از تولید عرق جلوگیری نمی کند ، ولی عرق را جذب کرده و بدن را خشک می کند.
بدن را خیس کنید
فرو رفتن در آب خنک به مدت 30 دقیقه روزنه های عرق را به مدت سه ساعت تنگ کرده و مانع تعرق زیاد و خیس شدن لباس می گردد.
غذاهای تند نخورید
یکی از علل عرق کردن در بعد از ظهر ، خوردن غذاهای پر ادویه و سس های تند همراه با ناهار است. عادت خود را به خوردن این گونه مواد تغییر دهید. سعی کنید غذاهایی را که باعث عرق کردنتان می شود بیابید و کم تر بخورید.
از سیگار و الکل پرهیز کنید
مصرف الکل باعث گشاد شدن رگ های خونی پوست گردیده و دمای بدن را بالا می برد . سیگار هم آدرنالین خون را زیاد می کند. هر دو این موارد باعث بالا رفتن میزان تعریق بدن می شوند.
جراحی کنید
اگر با رعایت موارد بالا هنوز هم زیاد عرق می کنید ، پزشک ممکن است سه روش جراحی را پیشنهاد کند ، اول ، قطع کردن اعصاب منتهی به غدد عرق ، دوم برداشتن خود غدد ، سوم ، بیرون کشیدن غدد عرق با استفاده از یک لوله مکش . هر سه این روش ها خطراتی مثل آسیب دیدن اعصاب دارند و در بسیاری از موارد ظرف دو سال تاثیر آنها را از بین می برد.
چه وقت به پزشک مراجعه کنیم ؟
- عرق کردن به حدی است که لباس و کفش را خیس می کند یا از صورت می چگد ، حتی وقتی هوای اتاق خنک است.
- عرق کردن مانع انجام فعالیت های روز مره می شود.
- به طور مداوم یا مکرر تب ، سرگیجه ، یا نبض تند وجود دارد.
- عرق بلورهای رنگی روی پوست تشکیل می دهد یا تحریک پوستی ایجاد می کند.
برگرفته از : پزشک خود باشیم ، دانستنی های پزشکی
موضوعات: معرفی اساتید
[سه شنبه 1393-05-21] [ 09:41:00 ق.ظ ]